MODERN VE GÜVENLİ ÇOCUK OYUN ALANLARI

Oyun, çocuk için temel ihtiyaçlardan biridir ve eğlenerek vakit geçirdiği bir öğrenme şeklidir. Oyun ve çocuğu birbirinden bağımsız düşünmek mümkün olmadığı gibi oyun oynamanın çocuğun fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimi üzerindeki olumlu etkilerini göz ardı etmek de imkânsızdır.

Kent yaşamının büyük küçük herkesi kısıtladığı günümüz dünyasında çocukların hayatı keşfettikleri, yeteneklerini geliştirip farkındalık kazandıkları ve özgürce hareket edebildikleri alanların başında çocuk oyun parkları gelir. Teknoloji çağıyla birlikte hayatımıza giren tablet, televizyon, bilgisayar, cep telefonu gibi cihazların çocuklar üzerindeki etki ve cazibesine yenik düşmemesi için çocuk oyun alanlarının da çağa uyum sağlayacak şekilde tasarlanması bir gereklilik olarak karşımıza çıkıyor.

Oyun Alanlarının Tasarımı

Çocuk oyun alanı dendiğinde akla ilk anda koşmak, zıplamak, kaymak, sallanmak gibi aktiviteler gelse de, aslında çocukların sosyal, fiziksel ve psikolojik gelişimini destekleyen pek çok unsurun devreye girdiği bütüncül bir çalışma söz konusudur. Güvenli ve çağın gereklerini yansıtan çocuk oyun alanlarının tasarlanmasında peyzaj mimarları, yerel yönetimler, oyun alanı elemanlarının imalatını yapan kuruluşlar başta olmak üzere çok sayıda katılımcının söz konusu olduğu bir işbirliği ortaya çıkmaktadır.

Oyun alanlarında kullanılan elemanlar, çocuğun hayal dünyasını harekete geçirmekle kalmayıp zorluklarla başa çıkma, ekip çalışması yapma, doğayla iç içe olma gibi öğrenme sürecine etki eden çok sayıda uyaran içermeli ve sürdürülebilir bir öğrenme ortamı sağlamalıdır. Çocuk oyun alanlarında kullanılan elemanların üretimi, montajı ve kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken unsurlar uluslararası standartlarla belirlenmiştir.

Oyun alanı elemanlarının güvenlik şartlarına yönelik geliştirilen 1176 serisi standartlar ana hatlarıyla;

* Oyun alanı elemanlarının üretimi aşamasında kullanılan malzemelerin kimyasal özelliklerine
* Açık alanda kullanım nedeniyle ortaya çıkabilecek yıpranma risklerine
* Oyun alanı elemanlarının parklarda güvenli yerleşimine
* Oyun alanı elemanlarının taşıma kapasitesine
* Yapısal bütünlüğün sağlanması ile ilgili deneylere
* Oyun sırasında ortaya çıkabilecek kaza risklerinin değerlendirilmesine
* Kurulum ve işletim sırasında yapılacak kontrollere

Yer vermekte ve güvenli oyun alanının oluşturulması için asgari şartları belirlemektedir.

Oyun Alanı Elemanlarının Muayenesi

Oyun alanlarının kurulum ve işletimi sırasında A Tipi Muayene Kuruluşları tarafından gerçekleştirilecek muayenelerle oyun alanlarındaki riskler tarafsız bir gözle değerlendirilir. Bu muayeneler sırasında, ürünün tasarımı, üretimi, montajı ya da kullanımı nedeniyle ortaya çıkabilen ve kazaya neden olabilecek tehlikeler belirlenerek kaza olmadan önlem alınması amacıyla raporlanır.

Akreditasyon kapsamımız için tıklayınız.